czwartek, 16 grudnia 2010

Douczenie

Kto wie jaka jest różnica między Cafe au Lait a Caffe Latte ??
Ja nie wiem. Ale według informacji zebranych wychodzi na to że:
Cafe au Lait to francuska wersja kawy mlecznej. Najprawdziwszą przyrządza się przeparzając przez kawę mleko. Potrzebne jest jednak do tego specjalne urządzenie, którym dysponują jedynie specjalistyczne kawiarnie. Na co dzień Cafe au Lait przygotowuje się z kawy i spienionego mleka. Ogromne znaczenie mają proporcje mleka i kawy. W Cafe au Lait jest 1 kawy i 1 mleka. Zwykle dopełnia się kawę spienionym mlekiem i posypuje odrobina czekolady. Tradycjonaliści uważają jednak, że prawidłowo serwuje się Caffe au Lait podając gorącą filiżankę oraz dwa dzbanuszki ze spienionym mlekiem i kawą. Następnie należy nalać oba składniki jednocześnie, tak by strumienie się skrzyżowały.
Caffe Latte to kolejna klasyczna kawa włoska. Składa się w 1 z mleka i 1 kawy. Do wysokiej, żaroodpornej szklanki nalać mleka i spienić je, następnie do dzbanuszka z dzióbkiem zaparzyć espresso i delikatnie nalać do mleka po brzegu szklanki. Kawa i mleko powinny się rozwarstwić, wówczas na dnie szklanki będzie mleko, potem 1,5-2 centymetrowa warstwa kawy i na wierzchu piana mleczna. Można ewentualnie łyżeczką dołożyć pianki mlecznej, by zakryć miejsce, w którym wlewaliśmy kawę. Pierwsze przyrządzenie Latte może być trudne, lecz jeśli temperatura mleka będzie trochę niższa niż temperatura kawy łatwiej będzie osiągnąć zamierzony efekt. Działają tu bowiem najprostsze prawa fizyki według, których płyn o niższej temperaturze zawsze utrzymuje się w niższych warstwach.

Jakie to mądre. A teraz z polskiego na nasze??

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz